učenje francuskog i talijanskog kroz glumu za osnovnoškolce

MALO KAZALIŠTE - LE PETIT THÉÂTRE /IL PICCOLO TEATRO

Predviđeni termini: Utorak - četvrtak
Francuski početni: 16-16.50 ( 1-4 raz)
Francuski nastavljači: 17.00 - 17.50 (2-5 raz)
Talijanski početni: 18.00- 18.50 (1-4 raz)

Ogledni sat četvrtak, 14.09.2023. 17-18 h
Početak tečaja 19.09.

Voditeljica tečajeva je Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti; nositeljica ordena Ministarstva obrazovanja Rep. Francuske „Palmes Academiques“ za zasluge u promicanju francuskoga jezika. Metoda učenja kroz kazalište „Malo kazalište“ je dobila priznanje Europske oznake jezika 2014.

Malo kazalište ove godine slavi 12 godina postojanja i posebne metode učenja jezika kroz glumu. Počelo je s radom 2011. godine u Waldorfskoj školi u Zagrebu, gdje su se  jezični tečajevi  francuskog i talijanskog jezika  provodili metodom učenja uz pokret, emociju i glumu, uz vodstvo prof. Marije Vukelić. Proces učenja stranoga jezika teži biti što sličniji prirodnom učenju djeteta, a to znači učiti u svakodnevnim situacijama i svim osjetilima – slušanjem, gledanjem, govorom, dodirom, mirisom, kušanjem. Djeca na satu gledaju, crtaju, slušaju, oponašaju, ponavljaju. Uz ponavljanje i pokret, spontano razumiju. U metodi nema knjige, nema zadaće. Okvirni tekst scenarija odabrane priče za završnu predstavu tijekom godine se prilagođava skupini djece koja glumeći uče. Tijekom školske godine djeca „scenaristički“ i „scenski“ pridonose razvoju predstave,  katkada sami dorade svoj lik i priču okrenu u nekom neobičnom (neplaniranom) smjeru. Do 4. razreda se ne uče sustavno gramatička pravila, ali se sama nametnu, kroz govor i glumu – i ostanu. Od 5.razreda, kada dijete ima sustav materinskog jezika već posložen, lakše je objasniti gramatičke strukture na stranom jeziku.
Kako se uči u Malom kazalištu?
Kroz pokret i emociju strani jezik se razumijeva na intuitivnoj razini, djeca počinju razmišljati na stranom jeziku, a sve zajedno pridonosi razvoju samopouzdanja i komunikacijskih vještina u ključnom razdoblju djetetovog emotivnog i kognitivnog razvoja – osnovnoškolskom razdoblju.  Prve četiri godine djeca nemaju nikakav kontakt s pisanim tekstom –  osim što sami, u bilježnicama, crtaju scene i napišu neke riječi, rečenice. Bilježnica tako postaje slikovnica, po kojoj onda ponavljamo do same predstave, a predstava  je tada  pokazatelj znanja (i snalaženja) naučenoga tijekom školske godine.
Tijekom godine nema zadaća, na kraju godine nema klasične diplome. „Diploma“ je kazališna predstava na 
daskama koje život znače, a prikazuje  se (od 2012.) u okviru dječje priredbe prema originalnoj ideji prof. Marije Vukelić i Le Petit Théâtre: La vie en rose. To je festival male frankofonije  na kojemu sudjeluje  još desetak skupina  djece iz drugih hrvatskih škola i vrtića s učenjem francuskoga jezika, uz potporu Francuskog Instituta u Hrvatskoj.

Zašto kazalište?
Kazalište je susret igre i pedagogije. Uspijeva u onome što drugim metodama ide teže. Pomaže djeci da zavole jezik i da ga uče s osmijehom. Kazališna aktivnost važna je za tijelo, jezik i komunikaciju jer potiče  tjelesni izričaj (gestikulacija, položaji, mimika…);  – usmeni izričaj (dikcija, intonacija, boja glasa, tišina, naglasci ..);  snalaženje u prostoru (kretanje, pokreti, ulasci, izlasci, odnosi s predmetima …); umjetnički izričaj (ideje oko kostima, ukrasa, ručni rad, ples, glazba) i socijalizaciju (integraciju u skupini, ublažavanje sramežljivosti, “vladanje” osjećajima, kritičnost …).

Cijena: 700 eura, plativo u 10 rata (od 9/2023- 6/2024 neovisno o broju mjesečnih sati):

Popust na gotovinu do 15.9.- 10%, popust na drugo dijete 10% 

 

Više informacija pitajte na  malo.kazaliste@gmail.com / marijavukeliczg@gmail.com  ili pogledajte na facebooku:   https://www.facebook.com/malokazaliste/